Manapság mást se látunk az interneten mint vicces képeket és gúnyos élcelődéseket Ma már mindenkiből lehet humorista. Ez nagyon szomorú dolog. de nem volt mindig így. Sok kulturális előzménye volt a netes humornak én most egy kis porszemnyi előzményről szeretném leporolni többi porszemet. Annak ellenére, hogy most ez a hasonlat nem sikerült, régen én is tudtam újat alkotni.
A rendszerváltáskor kamaszodtunk és amikor ébredezett elménk, rendes ember módjára kritikával illetük a minket körülvevő világot. Körbenéztünk és rátaláltunk a punk, ipari és alternatív zenékre. Aztán körbenéztünk és láttuk, hogy ez nem elég. A természetvédelem alap volt -hiszen eleve madarászokként ismertük meg egymást - Innen csak egy lépes az anarchizmus. Már csak a világot kellett észhez téríteni. Akkoriban az ember nem tudta a mondanivalóját olyan egyszerűen közzétenni, pláne, ha valamiféle magánvéleményt a hivatalos sajtótól eltérő dolgot mondott. Erre szubkultúrális un fanzine-ok szolgáltak. Házilag fénymásolva pár száz vagy ezer embert lehetett elérni így és már nem jött az állambiztonság, hogy hagyjuk abba, mint a 80-as években (gondolom dosszié azért van valahol.)
Voltak zenei, ideológista és élcelődő fanzine-ok ez utóbbiakból néhány elég híres is lett. Jellemzően azok, amiket alkotójuk később át tudott menteni a netre (Matula, Genyószivó) Hát mi sajnos nem tettünk így :( el is felejtődött a TACS magazin.

Az első szám 93-ban jelent meg és később még 4 másik követte 95-ig. Volt egy pornó különszámunk is amit a genyószívós bucóval közösen csináltunk (akkor még nem átallott anarchistákal haverkodni) A később meghatározóvá vált MATULA magazin készítőit akkor mi egyszerű TACS koppintőnak hivtuk. Súlyosan alábecsültük őket.  Mi csak a szüleink munkahelyén található fénymásolókhoz értettünk és a netes robbanáskor már túlléptünk a TACS-on. Egyikünk se lett újságíró :( ötvös, irodalmár és gombász, madarász lett belőlünk, nem holmi ingyenélő firkász.

Nahát akkor lássunk néhány oldalt ezekből a híres fanzine-okból, melyekről 95 környékén még maga Új Péter is megemlékezett a népszabadságban. Az alábbi képek a 94 júniusában megjelent 3-as számból vannak. Majd aztán jön a többi is. Itt[ letölthető: 3,5MB] az egész számot le lehet tölteni, köszönet a DIY fanzine kollekciónak.