Még tavaly vettem az egyik barkácsáruház kertészeti osztályán három teacserjét. Nyáron kinn nézelődtek a teraszon, melegben, félárnyékban. Mióta hideg van a konyhai ablakban kókadoznak :(.  

Sajnos nincs ideális helyem a teleltetéshez és ez meg is látszik rajtuk. Minden levélvég barnul és szárad. Szakember kollégákkal tárgyalva arra jutottunk, hogy télen kevés a  fény, (egyébként 50-100J/cm2 odakint, ami nudli, bent a szobában meg kevesebb. Különben is minimum 50-100J kellene a növényeknek a létfenntartáshoz, de egyesek nem még több), és emellett a növényeket a meleg szobában erőltetjük  ahol nincs elég pára, nem esik minden nap az eső. Ennek általában megmagyarázhatatlan következményei lesznek: a fény miatt nem fog dolgozik normál ütemben a gyökér, nem pumpál elég vizet a levelekbe amik levélszél száradást mutatnak, mivel meleg és száraz a levegő, egy idő után potyog a levél, a csúcs megszűnik létezni, tápelem hiány tünetek is a gyökér rendetlenkedése miatt jelennek meg. 

Röviden,  elégtelen gyökérműködés a diagnózis :(

Aztán gondoltam, hogy Tokajban is szarból kovácsoltak aranyat és én is a beteg teámból csinálok király teát! Forraltam is gyorsan a vizet  hiszen a barna levélrészek már megszáradtak így megspóroltam a szárítás és fermentálás nyűgjét is. Az eredmény érdekes lett! Szép világos barna szín, poros széna illat és rusztikus pince íz!